Datawetenschap: wat is het en wat heeft mijn bedrijf eraan?

Data Science Rotterdam

Data science gaat over meer dan alleen het kraken van cijfers. Om effectief te zijn, moet data science weloverwogen worden toegepast in uw organisatie en binnen een kader dat u in staat stelt de voordelen van uw inspanningen te meten en te optimaliseren. Als u de term nog nooit hebt gehoord, bent u niet de enige. Het is zelfs heel gewoon dat mensen die in marketing en sales werken geen idee hebben wat de data scientists van hun bedrijf doen. Maar als je meer te weten komt over wat het eigenlijk inhoudt, zijn de mogelijkheden eindeloos! In deze blogpost bekijken we alles wat u moet weten over data science, van wat het is en waarom u het zou willen gebruiken, tot de verschillende soorten data science en hoe ze uw bedrijf ten goede kunnen komen.

Wat is data wetenschap?

Data science draait om het gebruik van gegevens om inzichten te verkrijgen en voorspellingen te doen over verschijnselen. Het gaat om het gebruik van gegevens om beslissingen te onderbouwen en resultaten te verbeteren, zoals het vinden van nieuwe klanten, het ontwikkelen van betere producten en het verhogen van de verkoop. Data science gaat over meer dan alleen het kraken van cijfers. Om effectief te zijn, moet data science weloverwogen worden toegepast in uw organisatie en binnen een kader dat u in staat stelt de voordelen van uw inspanningen te meten en te optimaliseren. De hotspot in Nederland voor data science is in Rotterdam.

Waarom is data science nodig?

Data is de nieuwe olie. Het is overal en het is oneindig, maar het probleem is dat de meeste organisaties geen idee hebben welke gegevens ze hebben of hoe ze er toegang toe kunnen krijgen. Het doorspitten van bestaande gegevens en het omwerken tot iets bruikbaars is een enorme onderneming en iets waar de meeste bedrijven de middelen niet voor hebben. Dat is waar datawetenschap om de hoek komt kijken. Verzekeringsmaatschappijen willen bijvoorbeeld kunnen voorspellen hoe groot de kans is dat iemand een claim indient, zodat ze hun premies kunnen verlagen. Maar ze weten niet wie de meeste kans heeft om een claim in te dienen. Datawetenschappers kunnen patronen vinden en voorspellingen doen om waardevolle inzichten te verkrijgen die bedrijven kunnen helpen te groeien en risico's efficiënter te beheren.

Soorten datawetenschap

Er zijn veel soorten data science en het veld blijft zich ontwikkelen en ontwikkelen. Momenteel zijn er twee belangrijke soorten data science die goed ingeburgerd zijn binnen marketing en sales: predictive analytics en klantanalyse.

Conclusie

Data science is een krachtig instrument dat u kan helpen een frisse kijk te krijgen op de problemen waarmee uw bedrijf te maken heeft en nieuwe oplossingen te ontwikkelen om die problemen aan te pakken. Bovendien is het een discipline waarmee u zowel gestructureerde als ongestructureerde gegevens kunt verzamelen, organiseren en analyseren om zinvolle inzichten te creëren die waarde toevoegen aan uw bedrijf.