Wat u moet weten over de taximeter

Delft Taxi

De taximeter bestaat uit drie onderdelen: de behuizing waarin zich de zender en een elektrische motor bevinden, een stuurmechanisme en een kweekinstrument, dat door een veer in dezelfde stand wordt gehouden. Een drukknopverrichting wordt uitgevoerd wanneer de bestuurder een knop op de sleutelhanger indrukt. De bediening van de bak en het stuifmeelscherm is in sommige landen verplicht, maar niet in alle. De behuizing bevindt zich in een houder die op het chassis is gemonteerd. Met de houder kan de meter in een vaste stand worden geplaatst. De meest gebruikte plaats is aan de achterzijde van het chassis, omdat de taxameter in een uitsparing in het chassis moet zitten om functioneel te zijn. Het pollenschild bevindt zich aan de achterzijde van de motorruimte, vlak achter de bumper. De carrosserie en het pollenschild zijn met elkaar verbonden door een stalen kabel die door gaten in de carrosserie loopt. De overbrenging van de meter wordt aangedreven door een elektromotor, die is verbonden met een andere voorziening, een versnellingsbak. De versnellingsbak is een roterende as, die door een andere motor wordt aangedreven. De as en de motor draaien met dezelfde snelheid, hetzij met een variabele snelheid (ook met een variabele breedte), hetzij met een constante snelheid (die een constante breedte heeft).

Er zijn verschillende soorten taxi’s te koop, maar ze behoren allemaal tot dezelfde categorie – minib taxi’s. Ze verschillen in klasse, carrosserievorm, capaciteit en detail, aantal passagiers en hun prijs – als je er eenmaal een hebt gekozen, zijn de andere handige knoppen beschikbaar en duidelijk aangegeven op de monitor. Een “papieren clip”-modus laat zien hoeveel de door u gekozen taxi kan vervoeren. De capaciteit van de taxi wordt bepaald door het aantal passagiers die zullen worden vervoerd. Auto’s kunnen maar liefst vier passagiers vervoeren. Dit is de reden dat limousines meer kosten, omdat ze nodig zijn om meer passagiers te vervoeren.

De carrosserie van de taxi bestaat uit twee delen: de motor en het chassis. De meeste cabines zijn gebouwd van staal, maar er worden ook andere materialen gebruikt, zoals aluminium, koolstofvezel en plastic. Het chassis is een uit staal vervaardigde carrosserie die wordt vastgezet met stalen stangen en soms met rolstangen. De meeste cabines zijn voorzien van een handmatige 12Volt-aansluiting, maar luxueuzere modellen zijn uitgerust met 12V-stopcontacten van het type Autosound. Als u een sportliefhebber bent en vaak in een taxi rijdt, moet u kiezen voor cabines die duurzaam genoeg zijn ontworpen om de constante klappen van de elementen te doorstaan.

De zwakke punten van de meeste taxi’s zijn hun dode hoeken. Aangezien de dodehoekdetector min of meer een noodzaak is bij het besturen van taxi’s, moet u er zeker een aanschaffen. Je kunt ook een nachtkijker kopen, die een groter gezichtsveld biedt. Vergeet ook niet om geluidsdempers aan te schaffen, want taxi’s zijn behoorlijk lawaaierig tijdens het spitsuur.

Last but not the least; je moet er ook voor zorgen dat de taxi die je kiest ook de taxi is die de chauffeur voorschrijft, want het toestel en het ontwerp ervan vertellen je veel over de chauffeur. Last but not the least; vraag altijd om een gratis upgrade als je kunt, want de kans is groot dat je een zeldzaam figuur tegenkomt met een betere prijs en betere eigenschappen.