Design Delft: Een creatieve, Nederlandse traditie

design delft
 

De hoofdstad van de gelijknamige provincie is een van de mooiste steden van het land en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met zijn grachten, molens, kerken en herenhuizen met puntgevels is het een waar cliché dat de stad beschrijft als "het kleine Amsterdam". Naast de pittoreske indeling en de architectonische verscheidenheid, zijn veel aspecten van haar schoonheid te danken aan het feit dat zij sinds haar oprichting in de 15e eeuw vrijwel onaangetast is gebleven. Daarom trekken ontwerpers uit de hele wereld er elk jaar naartoe voor een hele reeks designevenementen die door Deltares worden georganiseerd. Vooral het International Design District (IDD) staat bekend als een uitzonderlijk creatief centrum waar architecten en ontwerpers samenwerken aan nieuwe projecten. De wortels van deze traditie gaan terug tot 1927 toen een groep jonge architecten een vereniging oprichtte onder de naam De School van Weert, naar een oude windmolen die stond in het gebied waar zij hun hoofdkantoor wilden bouwen. Dit collectief werd zo bekend dat ze uiteindelijk in 1943 een eigen gebouw kregen, dat er nog steeds staat: De Stuurkamer. Sindsdien worden elk jaar op 3 september – ook wel Designdag genoemd – verschillende designactiviteiten georganiseerd door Deltares om de Nederlandse creativiteit te promoten en het bewustzijn over hedendaags design te vergroten. Hier alles wat je moet weten over deze Nederlandse cultuur…

De eerste Designdag: Amsterdam en Delf

Hoewel ook de steden Rotterdam en Den Haag deel uitmaken van de Nederlandse designtraditie en hun eigen Designwijken hebben, werd de eerste Designdag in 1927 in Amsterdam gehouden. Het initiatief werd genomen door een groep jonge architecten onder de naam De School van Weert, naar een oude windmolen die stond in het gebied waar zij hun hoofdkantoor wilden bouwen. De School wilde elk jaar op 3 september een "ontwerpdag" organiseren om bekendheid te geven aan de Nederlandse vormgeving en die dag te vieren als de verjaardag van de Nederlandse vormgeving. Ook wilden ze het architectuuronderwijs aan de middelbare school in Amsterdam ondersteunen.

De dag was zo succesvol dat de school besloot 1 september opnieuw uit te roepen tot Dag van de Vormgeving, afwisselend in Amsterdam en Delft. Vanaf 1935 werd het evenement ook in Den Haag gehouden. Het evenement is vooral gericht op architectuur en designactiviteiten, maar heeft ook een rijk programma voor beeldende kunst.

Een hele maand designactiviteiten

Tijdens de maand september is de Dutch Design Week (DDW) een hele maand van designactiviteiten, tentoonstellingen en conferenties. In deze periode zijn er meer dan 100 evenementen in de twee Design Districten: Amsterdam en Delft. De evenementen worden voornamelijk georganiseerd door de designgemeenschap, maar ook door universiteiten, culturele instellingen en diverse andere partners. Dit maakt de Design Week tot een unieke gelegenheid om in contact te komen met de designwereld en ook kennis te nemen van de toekomstige uitdagingen. Naast tentoonstellingen en conferenties zijn er ook designworkshops, creatieve workshops en andere activiteiten die door verschillende partners worden georganiseerd. Sommige van deze activiteiten vinden plaats in openbare gebouwen en andere in designruimtes.

Dutch Design Week

Dutch Design Week is een unieke kans om de designwereld te ontdekken en in contact te komen met Nederlandse ontwerpers. Tijdens de eerste week van september zijn er veel evenementen in de twee Dutch Design Districts: Amsterdam en Delft. Naast de designactiviteiten in deze steden zijn er ook evenementen in andere Nederlandse steden of zelfs in het buitenland.

De week is vooral gericht op architectuur- en designactiviteiten, maar heeft ook een rijk programma aan beeldende kunst. De week omvat ook vele andere activiteiten zoals conferenties, workshops, tentoonstellingen en vele andere evenementen die bedoeld zijn om Nederlands design onder de aandacht te brengen en u te inspireren om iets nieuws te ontwerpen.

Meer dan 100 evenementen tijdens IDD 2017 en daarna.

In 2017 vinden de festiviteiten plaats van 1 – 10 september. Tijdens deze week kun je meer dan 100 evenementen vinden verspreid over de twee Dutch Design Districts: Amsterdam en Delft. Naast de aan deze steden gerelateerde designactiviteiten, zijn er ook evenementen te vinden die in andere Nederlandse steden of zelfs in het buitenland worden georganiseerd. Tijdens deze week viert de designwereld de Nederlandse designtraditie en eert zij de vele bijdragen op het gebied van design. De vieringen zijn vaak zeer creatief en hebben tot doel u te inspireren om iets nieuws te ontwerpen. Er zijn echter ook veel andere evenementen die bedoeld zijn om de aandacht te vestigen op Nederlands design delft en u te inspireren om iets nieuws te ontwerpen.

Nederlandse ontwerpcultuur gedefinieerd

De Nederlandse designcultuur is nog niet volledig gedefinieerd. Dit is een uitdaging voor veel reizigers die, als ze niet bekend zijn met de Nederlandse designtradities, misschien niet weten wat ze kunnen verwachten tijdens de Dutch Design Week. De Nederlanders hebben veel designtradities die eeuwen teruggaan, maar pas de laatste jaren zijn deze tradities internationaal onder de aandacht gebracht.

De Nederlanders hebben ook veel internationaal bekende ontwerpbureaus, zoals MVRDV, Snoeck, Design Inc. en het Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas. Andere internationaal bekende ontwerpers zijn Piet Hein Eek (stoel), Daan Roosegaarde en Martine van der Zijp (verlichting).

Andere designtradities in de Nederlandse cultuur zijn de designbeurzen, designcafés, ontwerpcafés, ontwerpworkshops en ontwerpwedstrijden.

Conclusie

De hoofdstad van de gelijknamige provincie is een van de mooiste steden van het land en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met zijn grachten, windmolens, kerken en herenhuizen met puntgevels is het een waar cliché dat de stad beschrijft als "klein Amsterdam". Naast de schilderachtige indeling en de architectonische verscheidenheid, zijn veel aspecten van haar schoonheid te danken aan het feit dat zij sinds haar oprichting in de 15e eeuw vrijwel onaangetast is gebleven. Daarom trekken ontwerpers uit de hele wereld er elk jaar naartoe voor een groot aantal designevenementen die door Deltares worden georganiseerd. Met name het International Design District (IDD) staat bekend als een uitzonderlijk creatief centrum waar architecten en ontwerpers samenwerken aan nieuwe projecten.

Deze ontwerptradities gaan terug tot 1927 toen een groep jonge architecten een vereniging oprichtte onder de naam De School van Weert, naar een oude windmolen die stond in het gebied waar zij hun hoofdkantoor wilden bouwen. Dit collectief werd zo bekend dat ze uiteindelijk in 1943 een eigen gebouw kregen, dat er nog steeds staat: De Stuurkamer. Sindsdien worden elk jaar op 3 september – ook wel Designdag genoemd – door Deltares verschillende designactiviteiten georganiseerd om de Nederlandse creativiteit te promoten en het bewustzijn over hedendaags design te vergroten.