Hoe word je een procesbegeleider?

Procesbegeleider

 

De wereld zit vol problemen. Van marketingcampagnes die hun doel niet bereiken tot leveringsketens die middelen verspillen en geld kosten, bedrijven worden dagelijks geconfronteerd met tal van uitdagingen. Om deze problemen op te lossen en processen te stroomlijnen, moeten bedrijfsleiders procesgerichte leiders worden. Niet iedereen heeft echter de tijd om een expert te worden op elk gebied van de organisatie. Dat is waar procesfacilitering om de hoek komt kijken. Het is een brede term voor iedereen die mensen door een proces of probleem heen helpt door ondersteuning, richting en structuur te bieden – en het kan een startersfunctie zijn voor iedereen die deze problemen vanuit uw bedrijf wil oplossen.

Wat doet een procesbegeleider ?

Een procesfaciliterende rol kan bestaan uit het assisteren van werknemers bij training, het afhandelen van HR-diensten, of het helpen van mensen bij het navigeren door een complex verkoopproces. Ze kunnen ook dienen als liaison tussen belanghebbenden en het doel van het proces. De functieomschrijving van een procesbegeleider kan per organisatie verschillen. Dit zijn echter enkele van de belangrijkste verantwoordelijkheden van deze functie:

  • Faciliteer de communicatie tussen belanghebbenden om een gemeenschappelijk doel te bereiken.
  • Creëer een structuur om het proces te begeleiden zodat het soepel en efficiënt verloopt.
  • Gebruik effectieve communicatie om uitdagingen en obstakels te overwinnen die de voortgang zouden kunnen belemmeren.
  • De voortgang bewaken om te zien of het proces moet worden aangepast om het doel beter te dienen.

Hoe wordt u een procesbegeleider?

Om een procesbegeleider te worden, moet u de onderliggende principes leren van de processen waarmee u gaat werken – zowel de onderliggende bedrijfsprocessen als de interne processen binnen uw organisatie. U kunt dit doen door eerst het doel van elk proces te begrijpen en hoe uw rol in het grotere geheel past. Vervolgens moet u de onderliggende principes leren van de processen waarmee u gaat werken. Dit zal u helpen om een expert te worden op de gebieden waarmee u zult werken, zodat u uw medewerkers kunt ondersteunen en begeleiden. Ten slotte zult u een netwerk willen opbouwen van deskundigen binnen uw organisatie die u kunnen helpen meer te weten te komen over de onderliggende principes van bedrijfsprocessen.

Wanneer moet u een procesbegeleider inhuren?

Als procesbegeleider val je waarschijnlijk in de categorie van een minder tastbare rol, maar dat betekent niet dat je niet kunt slagen in de rol – het betekent alleen dat je iets harder zult moeten werken om succes te behalen dan je meer traditionele collega's. De eerste stap om een procesbegeleider te worden is de onderliggende principes te begrijpen van de processen waarmee je gaat werken. De beste manier om dit te doen is te leren over die processen van degenen die al binnen die gebieden werken. Zoek uw collega's, vooral die in niet-leidinggevende functies, en vraag hen om u de grondbeginselen van hun werkterrein en interne processen te leren. U kunt ook artikelen of boeken over het onderwerp lezen, maar zorg ervoor dat u uw onderzoek doet zodat u geen eenzijdige informatie krijgt. Zodra u de basisprincipes van de processen waarmee u gaat werken onder de knie hebt, kunt u beginnen met het opbouwen van uw netwerk van deskundigen. Begin met het bereiken van mensen op andere afdelingen die te maken hebben met een proces dat vergelijkbaar is met het proces waarmee u meer vertrouwd wilt raken. Zodra u relaties hebt opgebouwd en meer zichtbaar bent in die organisaties, kunt u beginnen met het bereiken van mensen die werken in business process re-engineering of consulting organisaties.

CV beoordeling voor proces facilitatie positie

Als u procesfacilitator wilt worden, moet u zich richten op het opbouwen van uw netwerk van deskundigen binnen uw organisatie. Zoek mensen die in vergelijkbare functies werken als jij en begin samen te werken aan projecten. Zodra je een sterk netwerk hebt opgebouwd, is het tijd om op zoek te gaan naar banen binnen je netwerk, en als je niets vindt, kijk dan buiten je netwerk. Zorg ervoor dat elke vacature die je plaatst, gericht is op de expertise die je wilt laten zien, het soort ervaring dat je hebt en wat je de organisatie kunt bieden. Richt je niet alleen op de taken van de baan, maar ook op waarom jij goed bij de functie past.

CV beoordeling voor proces facilitatie functie

Begin met het sturen van een korte e-mail naar de hiring manager of naar een HR-vertegenwoordiger waarin je om advies vraagt over hoe je op de functie kunt solliciteren. U kunt ook een LinkedIn-profiel aanmaken voor de functie en een korte beschrijving van uzelf en uw vaardigheden toevoegen. U kunt ook een personeelsadvertentie aanmaken op sites als Indeed en Craigslist.

Wanneer u een vacature voor een procesbegeleider aanmaakt, zorg er dan voor dat u de kenmerken van de functie, de taken en de vereiste persoon voor de functie vermeldt. U kunt ook een korte beschrijving van uzelf en uw vaardigheden toevoegen. Als je meer wilt weten over de onderliggende principes van de processen waarmee je gaat werken, verdiep je dan in de bedrijven waarop je je richt en zoek uit wat zij doen. Zoek uit wat ze momenteel proberen op te lossen en welke problemen ze tegenkomen. Deze informatie kan u helpen uw doelsector te vinden. U kunt ook kijken via vacaturebanken en carrière websites om proces facilitatie posities te vinden. Je kunt ook op Google zoeken met zinnen als "Process Facilitation" of "How to become a process facilitation" om process facilitation banen te vinden.

Conclusie

Procesfacilitering is een van de minder tastbare rollen, maar dat betekent niet dat je er niet in kunt slagen. De eerste stap om procesfacilitator te worden is de onderliggende principes te begrijpen van de processen waarmee je gaat werken. Zodra u dit hebt gedaan, kunt u beginnen met het opbouwen van uw netwerk van deskundigen binnen uw organisatie. Ten slotte kunt u beginnen met het bereiken van mensen in business re-engineering of consulting organisaties om meer te leren over de onderliggende principes van bedrijfsprocessen.